Mesto v prvom polroku hospodárilo s prebytkom

21.09.2013 Liptovský Mikuláš

20.09.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Mesto Liptovský Mikuláš je po prvom polroku 2013 v dobrej ekonomickej kondícii. Svedčia o tom výsledné čísla platné k 30. júnu, ktoré boli prezentované na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 19. septembra. Za prvých šesť mesiacov sa radnici podarilo znížiť úverovú zadlženosť na jedného obyvateľa.
Výsledkom hospodárenia za prvý polrok 2013 je v rámci bežného a kapitálového rozpočtu prebytok vo výške 2,17 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2012 sa prebytok hospodárenia zvýšil o viac ako 625-tisíc eur. Po zapojení finančných operácií predstavuje zostatok disponibilných prostriedkov hodnotu takmer 1,73 mil. eur. „Za tento stav vďačíme najmä tomu, že obyvatelia mesta si vo väčšej miere plnia svoje povinnosti v zmysle daní a poplatkov. To predstavuje jeden z najdôležitejších mestských príjmov. Nižšie výdavky v prvom polroku však vystrieda niekoľko väčších investičných akcií v priebehu druhého polroku,“ povedal primátor mesta Alexander Slafkovský.
Stav úverovej zaťaženosti sa ku koncu júna zastavil na sume 14,4 mil. eur. Dlhovú službu mesta sa tak podarilo znížiť o viac ako 540-tisíc eur. Tým sa zmenšila o 10 eur aj úverová zaťaženosť na jedného obyvateľa, ktorá predstavuje sumu 240 eur. „Výsledky hospodárenia mesta dosiahnuté v prvom polroku hodnotíme ako pozitívne. Z doterajšieho plnenia príjmov predpokladáme, že budú do konca roka splnené v súlade s rozpočtom a tak nebude ohrozené čerpanie schválených rozpočtových výdavkov,“ uvádza Jana Mikušiaková, vedúca oddelenia ekonomiky Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu MsÚ
 

Vyberte región